Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oslavy 660 let obce Touchovice

article preview

    Druhý srpnový víkend vyvrcholily oslavy 660 let první písemné zmínky o Touchovicích spojené s tradiční vavřineckou poutí.

    Sobotní večer byl vyhrazen pouťové taneční zábavě, kterou svým vystoupením obohatil Bohuš Matuš. O hudbu se ve zbytku večera výborně starala skupina "No to snad není možný".

    Nedělní program začal slavnostním průvodem, ve kterém se představili dobrovolní hasiči, sokolové, mažoretky, dechová hudba pod vedením J.Laksy, ostrostřelci, hraběnka Ester Beřkovská v doprovodu zbrojnošů a nakonec hojný zástup příchozích, rodáků, známých a ostatních návštěvníků. První zastávka je u místní kapličky sv.Vavřince kam přijíždí v kočáře starosta obce p.Josef Hajm a společně s Vlastimilem Harapesem přivážejí vyřezávanou sošku sv.Vavřince jejímž autorem je Oldřich Čech. Kapitolu z touchovických dějin čte herec Jan Přeučil a liběšický farář otec Vilém připomínál místního patrona sv.Vavřince a žehná nové soše a obci. Další zastavení je u pomníku padlých ve světové válce a položení věnce spojené s krátkou modlitbou. Od pomníku padlých pokračuje početný průvod na letní cvičiště.

    Zde vítá starosta hraběnku Ester Beřkovskou, která mu svěřuje obec do správy. Úryvek z touchovické historie přečetl opět herec Jan Přeučil. Slavnosti využily dobrovolní hasiči a sportovci k ocenění svých významných členů, pamětní listy obdrželi František Urbánek, Vladimír Holcr, Eva Hejdová,Milouš Červencl a in memoriam Vladimír Houška. Ještě slavostní stuha na hasičský prapor a slavnostní úvod je u konce.

     Zábavnou část programu zahajují mažoretky ze Sokola Dobroměřice a sólové vystoupení Jaroslavy Amlerové. Následuje šermířská skupina Vítkovci s dramatickým středověkým výjevem. Poté se zraky diváků upírají na travnatou plochu a drezůru koní pod taktovkou Lucie Boháčové  Do historie diváky vrátili Rakovničtí ostrostřelci svým opravdu výbušným vystoupením. Na podiu se poté střídají hvězdy odpoledne Karel a Josef Vágnerové a Stanislav Hložek, kteří zde již v minulosti vystoupili a rádi se k nám vrací. Moderátor celé slavnosti p.Milouš Červencl již ohlašuje poslední vystupující - k tanci poslechu hraje dechová hudba Oharka.

     Pořadatelé připravili i doprovodnou výstavku, ve které se návštěvníci mohli dozvědět něco z historie obce, prohlédnout historické artefakty anebo zakoupit upomínové předměty.

     Oslavy zarámované horkým letním počasím se vydařily a poděkování patří všem návštěvníkům, kteří si oslavy nenechali ujít. Poděkování pořadatelům z řad TJ a SDH Touchovice, obci Hřivice, Flamengo production, mistru zvuku DJ Tonymu a mnoha dalším dobrovolníkům a nadšencům bez kterých by se vydařená akce nemohla uskutečnit.
 

                                                                                              (hlp)

 

Náhledy fotografií ze složky Oslavy 660 let obce Touchovice

 


Poslední fotografie


Počasí




Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31