Jdi na obsah Jdi na menu
 


Touchovice v době římské

article preview

Tak zněla pozvánka na přednášku historika Miroslava Černého v kině v Touchovicích. Před samotnou přednáškou si návštěvníci mohli prohlédnout výstavu Pahorkatina Džbán.

Samotná přednáška byla rozdělena na tři části. První byla věnována samotné výstavě,která seznamuje s přírodou, osobnostmi a působením lidí v tomto prostoru. Výstava putuje po městech a obcích džbánské pahorkatiny a blízkého okolí.

Ve druhé části p.Černý doplnil nové poznatky, které se objevily po vydání knihy Touchovice v okrese lounském. Informace se týkaly např. bývalé cihelny, kolářství, nových dokumentů anebo osudů některých občanů Touchovic.

Ve třetí části došlo na archeologické nálezy v obci z posledních deseti let, které jsou datovány do doby přelomu letopočtu, tedy avizované době římské, kdy v našem prostoru žilo germánské obyvatelstvo. Přednášející také interpretoval výsledky analýz z nalezišť, ze kterých se posluchači například dozvěděli, že převažujícími stromy té doby v oblasti Touchovic byly duby a vrby a na polích se pěstovala pšenice a proso.

Jaké poznatky si odnesli posluchači? Asi takové, že prostor touchovický byl obýván již dávno před první písemnou zmínkou i před začátkem našeho letopočtu. Že se zde střídaly různé kultury, a že archeologické nálezy nám pomáhají po kouscích odhalovat dávnou minulost obce a jejího okolí. 

Poděkování Mgr. Miroslavu Černému za instalaci výstavy a zajímavou přednášku, TJ Touchovice za uspořádání přednášky a financování analýz archeologického výzkumu, p.Novákovi za poskytnutí sálu a hlavně téměř padesátce návštěvníků, kteří přednášku navštívili. Díky.

                                                                                                                          (hp)

FOTA

Archeobotanická analýza - Touchovice

 

 
 


Poslední fotografie


Počasí




Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30