Jdi na obsah Jdi na menu
 


Budou mít Touchovice svůj znak a prapor?

Je připraven návrh na znak a prapor Touchovic.

    Návrh znaku a a praporu Touchovic vznikl při přípravě knihy Touchovice v okrese lounském jako vedlejší produkt historických bádání. Autor knihy mgr.Černý vytvořil návrh odpovídající požadavkům heraldiků a zároveň odkazující na na historické kořeny obce. Podívejte se na návrh a vysvětlení k jednotlivým částem.                                                                                         (hp)

 

    Touchovický znak vychází ze dvou nejvýznamnějších erbovních znamení obecní historie. Jde o kombinaci erbovních znamení Vřesovců a takzvaných Hříčů. Znamení hříče na erbu symbolizuje starobylý původ sídla, napojení na události okolo zakládání přemyslovského státu a samotné obce. V jeho užití se skrývají kořeny a dávná tradice.

    V erbovním znamení Vřesovců se symbolicky skrývají události související s největším politickým rozvojem obce. Jde o existenci tvrze - zámku a hospodářský rozvoj a nebývalý správní význam obce. Z vřesovského znamení vyzařuje někdejší podíl na utváření krajské i státní politiky. Jde o jeden z vrcholů obecní historie, který by neměl být zapomenut.

Popis znaku - pozdně gotický štít příčně dělen. Dělení sestupuje zleva doprava. V pravé části je umístěno erbovní znamení Vřesovců - zlatý měsíc na modrém poli. V levé části je umístěno erbovní znamení stříbrného hříče na červeném poli.                                       Mgr. Miroslav Černý

 

 

      

 

znak-1.jpgprapor-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 
 


Poslední fotografie


Počasí




Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30