Jdi na obsah Jdi na menu
 


Navštivili jsme ..

Navštívili jsme závody extraligy ...

Navštívili jsme …

 

 Je čas dovolených a i více času na odpočinek, záliby a cestování. Rozhodli jsme se navštívit několik závodů Extraligy v požárním útoku dobrovolných hasičů.      

            Závody se konají za převážné účasti moravských celků a také myšlenka pořádat extraligu se zrodila na Moravě.Vcelku logicky jsme tedy dva víkendy strávili na rozhraní moravsko-českém a přímo na jižní Moravě. V sobotu 4.července závody v Květinově (jižně od Havlíčkova Brodu, 34 družstev mužů 9 družstev žen), v neděli 5.července Sedlejov (několik kilometrů severovýchodně Telče, 34 družstev mužů a 11 žen). Ze způsobu letošního léta jsme měli obavy z počasí a hlavně ze stavu soutěžních prostor, protože např. v Sedlejově byla trať ještě několik dnů úplně pod vodou. Obavy se nenaplnily, počasí se vydařilo a i závodní dráhy byly vzhledem k okolnostem ve vynikajícím stavu. K vidění byly vynikající výkony, kde o umístění rozhodují desetiny i setiny vteřin, přátelská atmosféra a perfektní organizace.

 Za týden ( 11. a 12.července) se konaly dva závody ve Vacenovicích, vesnici kde se sama myšlenka extraligové soutěže zrodila. V sobotu se konal klasický závod extraligy a v neděli Pohár mistrů, kterého se účastní nejlepší družstva jednotlivých rebublikových lig. Opět bylo za krásného počasí v neméně krásném novém areálu k vidění množství výborných výkonů a rekordní účast soutěžících družstev ( 44 družstev mužů 16 žen).

 Co jsme si odnesli ze dvou návštěv extraligového klání. To že se naši hasiči mají stále co učit, ale k průměru extraligy není tak daleko, jak by se mohlo zdát. Pěkné zážitky s krásných areálů zřízených pro hasičský sport a podporu obecních úřadů a místních podnikatelů, o kterých se dobrovolní hasiči v našich krajích mohou nechat jen zdát. A také výbornou organizaci s jasně danými pravidly. Žádné dohadování těsně před soutěží, dodatečné změny pravidel a nekonečné prostoje, kdy nikdo neví co se děje či bude dít. Hlavně organizátoři soutěží místního charakteru by se měli povinně zúčastnit alespoň jednoho závodu jakékoliv ligové soutěže v požárním útoku, aby pochopili co je to organizačně „zmáknutý“ závod. Soutěž s 34 družstvy v délce 2 hodin a 50 minut je pro většinu z nás zatím nedosažitelná utopie. Dále se zdá že i podpora z okresních sdružení dobrovolných hasičů a vztahy s nimi jsou na vyšší úrovni než u nás, kde se např. na závody Krušnohorské ligy stále dívají trochu skrz prsty. A přitom jsou to právě tyto atraktivní soutěže, které zvyšují povědomí o činnosti dobrovolných hasičů v obcích a získávají jim popularitu a ocenění.   

 P.S. Víte, kde leží např. Nevcehle, Plumlov, Uherce, Litava nebo Výčapy? Nevíte, ani my jsme to pořádně nevěděli, ale mají tam vynikající dobrovolné hasiče. 

 (hp + lh)

 
 


Poslední fotografie


Počasí




Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31