Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pochod za Oldřichem a Boženou v novém

article preview

 

Již počtvrté si v Opočně připomněli setkání knížete Oldřicha a Boženy u zdejšího brodu. Tentokrát pořadatelé spojili Pochod za Oldřichem a Boženou s oslavami dětského dne a přizvali ke spolupráci obec Touchovice.

Pochod byl zahájen v Opočně u brodu, kde knížecí pár s doprovodem přivítala šenkýřka Markétka chlebem a solí, starosta V. Fyman pronesl zdravici, otec Vilém požehnal vladařům i místnímu lidu, pozadu nezůstaly ani děti, když Pepina ze Zelenkovic statku složila hold panovníkům. Herec Marcel Vašinka bravurně čteným textem připomněl historii zdejšího setkání Oldřicha a Boženy i rodu  Přemyslovců.

Kníže na závěr poděkoval za přijetí a péči o jeho zdejší zboží, potvrdil starostovi setrvání v jeho úřadu a vyzval účastníky k pochodu do Touchovic, kam se také v čele průvodu spolu s kněžnou Boženou a za zvuku fanfár v podání Žateckých trubačů vydali.

Pochodníci dorazili po asi 20 minutách do Touchovic, kde na ně čekaly akce dětského dne. Nejdříve však byli přivítáni zástupkyní pořadatelů L. Hajmovou dobovým textem, otec Vilém požehnal dětem i obci a kníže Oldřich poděkoval za vřelé přijetí. Nastoupeným dětem v dobových kostýmech pak předal kníže pamětní diplomy a tím skončila první část odpoledne, na kterou navázaly soutěže a ukázky pro děti v rámci oslav Dne dětí.

Skvělé bylo vystoupení historické skupiny Vítkovci a s nadšením sledovali malí i velcí ukázky práce sokolníka. V rychlém sledu pak probíhaly různé soutěže pro děti, kterých se ujali Vítkovci a pořadatelé. Na závěr se děti mohly svézt na koních knížecího páru a vrcholem horkého odpoledne byly ukázky práce hasičů s tolik očekávánau pěnou. Na program a zážitky bohaté odpoledne bylo zakončeno opékáním buřtů a sousedským posezením.

Akce, i přes menší zájem dospělých obyvatel Opočna Touchovic, měla úspěch u dětí. Za zdárný průběh patří dík SDH v Opočně a Touchovicích, TJ Touchovice, Lucii Padyšákové a Pavlu Najmanovi v roli knížecího páru, Marcelu Vašinkovi, Vítkovcům, Žateckým trubačům, sokolníkovi, účinkujícím koním, zvukaři a moderátorovi T. Kubíkovi a v neposlední řadě i ženám z lounského Senior klubu, které přišly v dobovém oblečení.

Poděkování patří Ústeckému kraji a obci Hřivice za finanční podporu akce. Poděkování si však zaslouží všichni, kdo neváhali  a na akci dorazili vzdor tradičně horkému počasí.

                                                                          Milouš Červencl

Několik fotografií naleznete v našem fotoalbu a více fotografií na Foto 1 a Foto 2.

Video 1

 
 


Poslední fotografie


Počasí




Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30