Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křest knihy v Kounově

V sobotu 28.9.2013 proběhl v Kounově křest knihy historika Mgr.Miroslava Černého.

Křest knihy v Kounově

V sobotu 29.9.2013 se v Kounově na Rakovnicku uskutečnila milá akce, kterou byl křest knihy „Kounov, obec na rozvodí“ osvědčeného autora, historika Mgr. Miroslava Černého.

V prostoru u místní sokolovny se za krásného podzimního počasí sešlo několik set diváků i účinkujících. Samotnému křtu předcházely ukázky práce Sboru dobrovolných hasičů z Domoušic a Krupé, za asistence SDH z Kounova a Kounova u Dobrušky.

Vlastní křest knihy a oslavu státnosti zahájili čestnými salvami z pušek a děl Rakovničtí ostrostřelci a historická skupina Týřovští. Křivoklátští trubači  uvítali fanfárami starostku Kounova Ing. Danu Bechyňskou, která všechny účastníky přivítala.

A protože se připomínal státní svátek, zazpíval pěvecký sbor Kvítek z Loun státní hymnu a přidal ještě dvě lidové písně.

Po odborném slovu autora knihy M. Černého přišla na pódium herečka Halina Pavlowská, zavzpomínala na své chmelové brigády v Kounově i tamní první lásky a přečetla úvod z knihy.

A tu již za zvuků fanfár vjíždí před pódium špalírem okostýmovaných účinkujících patron České země kníže Václav s družinou, kde nechyběl ani svatý Vojtěch. Po přivítání knížete chlebem a solí, kterého se ujala děvčata z opočenské Myslivny, a Svatováclavském chorálu v provedení souboru Berušky a Barušky z Mutějovic promluvil kníže Václav k přítomným úderným a stále aktuálním projevem. Po něm požehnal Kounovu svatý Vojtěch, poslední z rodu Slavníkovců, kterého uvítala Vilma Svobodová z lounského klubu Seniorů.

Při vlastním křtu knihy se na pódiu sešli kníže Václav, svatý Vojtěch, starostka obce Kounov, Halina Pawlovská a samozřejmě autor knihy. Jeden z ostrostřelců otevřel šavlí láhev šampaňského vína a kniha byla pokřtěna jak se patří.

Po odjezdu knížete s manželkou a jízdní družinou došlo k šarvátce  mezi ozbrojeným doprovodem, když jablkem sváru se stala krásná Děvčata z Myslivny. Václav se vrací a zjedná pořádek, znesvářené ozbrojence rozsoudí, napomene a nyní již definitivně odjíždí ke svému domovu.

Po těchto slavnostních chvílích se prostor před pódiem postupně zaplnil tanečnicemi Zumby z Krupé, Postoloprtskými mažoretkami a coutry tanci v provedení Hašlerek z Kounova. Závěr odpoledne patřil bluesrockové skupina The Villains.

Pochvalu zaslouží všech 180 účinkujících, jmenovitě jsou to Halina Pavlowská, Ing. Petr Bendl jako Václav, kněžna Martina Krausová, dr. Jiří Vaníček jako Vojtěch, jezdecká skupina Garuda z Cínovce, psovodi s vlkodavy, Rakovničtí ostrostřelci, Křivoklátští trubači, historická skupina Týřovští, Děvčata z Myslivny, Senomatské ženy, Senior klub Louny, pěvecké sbory Berušky a Barušky, Kvítek, taneční skupiny Postoloprtské mažoretky, Hašlerky a Zumba Krupá,  hudební skupině The Villains a všem sborům dobrovolných hasičů.

Zvláštní poděkování patří Mgr. Miroslavu Černému a starostce obce Ing. Daně Bechyňské, bez nichž by nebylo v Kounově co křtít a slavit.

Potěšitelné je, že do Kounova přijela v historických kostýmech i řada občanů z  Opočna na čele se starostou a místostarostou a z Touchovic navíc i delegace SDH s jejich novým praporem. Důležité také připomenout, že část kvalitního občerstvení zajišťovala hospoda Myslivna z Opočna.

Opět se ukázalo, že i Kounov chce kulturně žít a že jeho občanům není cizí připomenout si důležité státní svátky, jako jsme tomu zvyklí  v Opočně a Touchovicích.

 

                                                                                                              JUDr. Milouš Červencl

 

 

Náhledy fotografií ze složky Křest knihy v Kounově 28.9.2013

 


Poslední fotografie


Počasí




Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31